tiistai 9. huhtikuuta 2013

Hyvä sellaisena kuin olet

Oon kovasti kuullu semmosta palautetta, että mun tämmöset asia tekstit ois hirmu hyviä. :D Oon ihan mielettömän ilonen, ku tykkäätte! Voisinki taas jakaa ajatuksiani..

Tää aihe on mulle henkilökohtaisesti aika merkittävä. Tunne siitä, että on pakko onnistua, täyttää jotkut huippu vaatimukset ja epäonnistumisen pelko nimittäin. Maailma on täynnä kaikenlaista ihmisten kykyjen ja suoritusten mittaamista ja arvoimista. Löytyy monenmoisia normeja, jotka täyttäessään ihminen on tarpeeksi hyvä ja kelpaava johonkin. Selkeä fakta kuitenkin on, ettei kukaan ihminen voi täyttää kaikkien toiveita, odotuksia ja miellyttää kaikkia. Silti kuitenkin usein harmittaa, jos siinä ei onnistu. En tiedä kokeeko kukaan muu tämmöistä, mutta minulle ainakin se tuottaa paljon paineita ja pelkään epäonnistumista.

Hyvä, ja varmasti kaikille tuttu esimerkki on koulu. Oikea arvioinnin ja arvostelun kehto! Ei tarvitse olla "hikke" pettyäkseen huonosta numerosta todistuksessa. Jos saat numeron 7-10 olet hyvä oppilas, jos tulos jää sen alle olet huono, mikä johtaa siihen, ettet saa haluamaasi jatko-opiskelupaikaa, etkä sen takia haluamaasi työtäkään. Aika kivat paineet! Kuitenkin on olemassa niitä, jotka kovan yrittämisen jälkeenkään eivät onnistu kaikessa, missä olisi muiden mielestä hyvä onnistua. Koulun lisäksi on lukemattomia paikkoja ja tilanteita, joissa katsotaan onko riittävä johonkin. Eräs tuttuni sanoikin aika osuvasti: Maailmassa on paljon vaatijoita, mutta vähän kannustajia.

Minusta tärkeintä onkin se, että yrittää ja tekee parhaansa. Tekee sen mihin rahkeet riittävät, ja arvostaa sitten omaa saavutustaan vertaamatta sitä muihin. Ei meidän tarvitse yrittää mahtua johonkin maailman asettamaan muottiin. Meille jokaiselle on paikka juuri tämmöisinä kuin olemme, ja kasvamme ja kehitymme ihan huomaamattammekin. Ja on hyvä muistaa, ettei kukaan ole parempi sinuna olemisessa! :) Tämän kaiken kun itsekkin aina muistaisi...



3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Jes, kirjoitit lähes tulkoon ajatukseni :)) Kirjoitit taas erittäin hyvin. Maailma vaatii paljon mutta silti emme ole ikinä tarpeeksi ja muutenkin saamme helpommin juuri sitä negatiivista palautetta kuin positiivista tekemisistämme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljo kommentista! Mukava kuulla hyvää palautetta. :)

      Poista