maanantai 14. lokakuuta 2013

Vinksahtanut viihteen maailma

Ootteko koskaan pistäneet merkille sitä, millaista viihde on ja mistä aiheista sitä tehdään? Millaisia aiheita elokuvat, pelit ja tv-ohjelmat käsittelevät, ja mitkä aiheet myyvät parhaiten? Väkivalta, rikollisuus, tappaminen, päihteet, seksi.........................

Minua tämä häiritsee tosi paljon. Päässäni pyörii useita kysymyksiä. Miksi ihmiset haluavat katsoa viihteenä semmoisia asioita, joita yleensä pidetään pahoina? Mitä se voi aiheuttaa ihmismielelle? Monet puolustelevat tuollaista viihdettä sillä, että se on vain viihdettä, eikä sitä oteta tosissaan ja siksi se on harmitonta. Minä en kuitenkaan ole vakuuttunut sen harmittomuudesta. En väitä, että viihde vaikuttaisi mieleltään terveeseen ihmiseen niin, että tapettuaan tuhansia ihmisiä virtuaalisesti, hän tappaisi oikeasti, mutta uskon sen vaikuttavan jollain tavalla.

Luin juuri monia tutkimuksia, joissa todettiin, että väkivaltainen viihde aiheuttaa aggressiivisuutta. Tutkimuksissa kävi myös ilmi, että usein viihde jossa esitetään päihteiden käyttöä, antaa helposti mielikuvan, jossa päihteiden käyttö on normaalia ja sosiaalisesti hyväksyttävää ja sen avulla voi ihan vapaasti pitää hauskaa. Myös pornografisella viihteellä on todettu olevan negatiivia vaikutuksia etenkin ihmisten seksuaalisuuteen ja rakkauselämään. Viihde vaikuttaa siis psyykkeeseen, asenteisiin ja luo epätodellisia mielikuvia asioista. Se myös turruttaa katsojan niille asioille.

Minusta tuntuu pahalta katsoa elokuvia, tv-ohjelmia tai pelata pelejä joissa on suurempi ikäraja merkintä kuin K12, koska siitä vanhemmille suunnatussa viihteessä on niin paljon nuita mainitsemiani aiheita. Ikäähän minulla olisi pian K18 viihteeseenkin, mutta en halua menettää herkkyyttäni. En halua turtua! Minusta väkivallan ja muiden semmoisten tuleekin järkyttää. Samalla kun katsoisin jotain ihmisille tehtyä vääryyttä viihteenä, sitä aivan varmasti juuri sillä samaisella hetkellä tehtäisiin oikeasti ihmisille jossain päin maailmaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti